06 juli 2010

Kullagårds vaniljknutar

Hembakade bullar sprider en underbar doft i hela huset. Dessa vaniljknutar blir snabbt sommarens favoritfika tillsammans med nygjord jordgubbssaft.

Till ca 40 bullar
50 gram jäst
250 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
17-18 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör
1 dl vaniljsocker
1 dl strösocker

Pensling:
1 ägg
Garnering:
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med vatten eller mjölk. Värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Blanda smöret med vaniljsocker och strösocker till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar på längden. Skär degen i ca 3 sm breda bitar. Skär ett djupt jack i bitarna och snurra ihop till snurror. Pensla med uppvispat ägg och låt jäsa i ca 15 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Strö pärlsocker på bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.

Njut av nybakade bullar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar