15 mars 2010

Underbar god focaccia

Jag är väldigt förtjust i italienska bröd som ciabatta och focaccia. Focaccia går dessutom att variera med olika smaksättningar. Det är bara att låta den egna kreativiteten spira.






Focaccia med smak av rosmarin och flingsalt

Ett sort bröd
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Tillsätt mjölet, lite i taget. Knåda degen i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i knappt en timme. Sätt ugnen på 220 grader. Klä en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper och stjälp i degen. Platta till degen. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Gör hål i degen. Ringla över en extra god olivolja och smaksärr med rosmarin och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Låt gärna en skål med vatten stå med inne i ugnen. Det ger en extra god skorpa.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar