25 mars 2024

Hamburgerbröd

Du behöver

25g jäst

25 g smör

2,5 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2 tsk strösocker

1 krm gurkmeja

5,5 dl mjöl (jag blandar vetemjöl special med dinkelmjöl)

1 uppvispat ägg

sesamfrön


Gör så här 

Smula jästen i en bunke. 

Smält smöret i en kastrull. 

Häll i mjölken och rör om. 

Värm till 37°C. 

Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. 

Tillsätt salt, socker, gurkmeja och nästan allt mjöl. 

Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.


Låt jäsa 40 minuter under bakduk.


Knåda degen lätt med resten av mjölet. Dela degen i 6 delar (för 6 st). 

Rulla till bollar. 

Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. 

Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.


Sätt ugnen på 225°C.


Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, gärna svarta.


Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. 

Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar