31 januari 2010

Äntligen dags för semlor

Dessa semlor är väldigt goda och bullarna blir så där perfekt luftiga! En klar favorit nu när fettisdagen närmar sig.

12 semlor
25 gram jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
2 krm salt
ca 7 dl ekologiskt vetemjöl

Pensling
ägg

Fyllning
150 gram mandelmassa
2 msk vispgrädde
3 dl vispgrädde (som vispas rätt hårt)

florsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jag låt degen gå i hushållsassistenten i närmare 20 minuter. Låt degen jäsa i ca 40 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla varje bit till en slät rund bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite av bullens innankråm och blanda dem med riven mandelmassan och 2 msk grädde. Vispa 3 dl grädde. Fyll bullarna med mandelmassefyllningen. Spritsa grädden på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar