11 augusti 2009

Underbart goda baguetter


Under ett regnigt sommarbesök hos en god vän i Mariannelund fick jag för första gången smaka dessa underbart vridna baguetter. Sedan dess bakar jag dem sommar som vinter och de har alltid en rykande åtgång.
3 stycken
50 gram jäst
2 tsk havssalt
5 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
13 dl ekologiskt vetemjöl
olivolja till pensling
Smula jästen och tillsätt saltet. Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och olivoljan. Tillsätt mjölet och rör om til en kladdig med jämn deg. Strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Strö ett lager mjöl på bakbordet och tippa ut degen. Knåda inte degen! Skär degen i tre delar och forma ihop degbitarne till avlånga baguetter. Vrid varje bröd ett par gånger.
Lyft över bröden till en bakplåtsklädd plåt. Pensla bröden med lite olivolja och strö över lite havsflingsalt och rosmarin.
Grädda i ca 15 minuter. Ställ gärna i en skål med vatten i ugnen så får bröden en jättefin skorpa.
Låt bröden svalna på plåten utan bakduk.
Jag älskar att doppa baguetteskivorna i extra god olivolja, balsamvinäger och havsflingsalt som jag hällt upp på ett litet fat.
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar