31 oktober 2009

Underbara katalanska maränger

Jag har aldrig varit så förtjust i de fabrikstillverkade marängerna Den senaste tiden har jag köpt supergoda marängberg på ett av stans trevliga konditorier.
Till dotterns kalas imorgon söndag har jag bakat egna maränger, katalanska, med smak och färg av choklad. Och så där härligt sega inuti. Superenkla att göra, om du använder en hushållsmaskin som gör jobbet med att vispa. För den ska vispas länge....



7 ekologiska äggvitor
5,25 dl socker
saft av en halv citron
100 gram mörk choklad


Sätt ugnen på 130 grader. Blanda äggvita, socker och saften från citronen i en rostfri bunke. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa för hand till sockerkristallerna har smält och marängsmeten håller 60-65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet. Jag hällde över smeten till hushållsassistentens bunke. Vispa marängen länga och på hög hastighet tills den svalnat. Smält chokladen och vänd ner den försiktigt så marängen bli randig. Klicka ut marängen i formar eller på bakplatspapper och grädda i ugnen i en timme. Gott till glass och chokladsås!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar