2 bröd
50 gram smör
5 dl filmjölk
50 gram jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl ekologiskt vetemjöl
6 dl rågsikt
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl ekologiskt vetemjöl
6 dl rågsikt
Smält smöret och blanda det med filmjölken. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätskan, sirap och salt. Häll i vetemjöl och rågsikt lite i taget. Låt gärna köksmaskinen arbeta med degen i 20 minuter. Jäs under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Baka ut degen till två limpor och lägg dem i smorda brödformar. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck med folie efter halva tiden.
Smaklig spis!
Jag undra hur detta blir om man gör det med amerikanska ingredienser, i stället för filmjölk får man använda "buttermilk" som det heter här.
SvaraRadera