Du behöver
25g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
1 krm gurkmeja
5,5 dl mjöl (jag blandar vetemjöl special med dinkelmjöl)
1 uppvispat ägg
sesamfrön
Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och rör om.
Värm till 37°C.
Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, gurkmeja och nästan allt mjöl.
Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Dela degen i 6 delar (för 6 st).
Rulla till bollar.
Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite.
Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, gärna svarta.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar